Kuzey Kıbrıs Hakkında

Kuzey Kıbrıs herkes için yüksek bir yaşam kalitesi sunmakta, şehir yaşamının karmaşasından kaçış ve dünyanın en çarpıcı plajlarından bazılarının güzelliğine kendinizi kaptırma fırsatı sağlamaktadır. Yıl boyunca 300 gün güneş ışığı ile huzurlu ve sakin bir yaşamın tadını çıkarabilirsiniz. Bu sayfada Kıbrıs’ta yaşamakla ilgili çeşitli soruların yanıtlarını bulacaksınız.

Kuzey Kıbrıs nerededir ve komşuları hangi ülkelerdir?

Kuzey Kıbrıs, Türkiye’nin 70 kilometre kuzeyinde, Suriye’nin 102 kilometre doğusunda, Lübnan’a 165 kilometre, İsrail’in 233 kilometre güneydoğusunda, Mısır’ın 347 kilometre güneyinde yer almakta ve güneyde Kıbrıs Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Ayrıca Yunanistan’ın 835 kilometre kuzeybatısındadır. Kuzey Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’dır.

Kıbrıs’ın yüzölçümü ve nüfusu nedir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yüzölçümü 3.242 kilometrekare, nüfusu ise yaklaşık 350.000’dir.

Kıbrıs’ta iklim nasıldır?

Kıbrıs, en sıcak aylarda yaklaşık 40 santigrat dereceye ulaşan sıcaklıklarla uzun ve sıcak yazların karakterize ettiği bir Akdeniz iklimine sahiptir. Kışlar kısa, ılık ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama yağış miktarı 500 milimetredir. Deniz suyu sıcaklığı kışın ortalama 16 santigrat derece olmak üzere yıl boyunca ılık kalır.

Kuzey Kıbrıs’ta hangi diller konuşuluyor?

Kuzey Kıbrıs’ta en yaygın olarak konuşulan dil, konuşma ve yapı bakımından küçük farklılıklar gösteren Türkçedir. İngilizce de ikinci dil olarak oldukça yaygındır.

Kıbrıs’ta hangi para birimleri kullanılıyor?

Kuzey Kıbrıs’ın resmi para birimi Türk Lirası’dır. Ancak emlak işlemlerinde genellikle İngiliz Sterlini kullanılmaktadır.

Kıbrıs hangi saat dilimindedir?

Kuzey Kıbrıs, Greenwich Ortalama Saatinden (GMT+2) 2 saat ileride olan Doğu Avrupa Saatini (EET) takip etmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ta ölçü birimleri/standartları nelerdir?

KKTC’deki arazi ve mülk satışlarında yaygın ölçü birimleri arasında dönüm, evlek ve ayak kare (ft2 veya sq.ft.) bulunmaktadır. Metrekare (m2) karşılığı 1 dönüm olarak değişebilir. KKTC’de ölçü birimleri aşağıdaki gibidir:

  • 1 Dönüm = 4 Evlek = 14,400 ft2 = 1.338 m2
  • 1 Evlek = 3,600 ft2 = 334.5 m2
  • 1 m2 = 10.76 ft2
Ercan Havalimanı

Kuzey Kıbrıs’a nasıl seyahat edebilirim?

Kuzey Kıbrıs’a hava veya deniz yoluyla ulaşabilirsiniz. Türkiye’deki çoğu havayolu şirketi Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a yaklaşık 1,5 saat süren uçuşlar sunmaktadır. Ayrıca Gazimağusa ve Girne limanlarına yaklaşık 3 saat süren feribot seferleri de bulunmaktadır. Alternatif olarak, çeşitli Avrupa ülkelerinden Kıbrıs’ın güneyindeki Larnaka Havalimanı’na uçuşlar bulunmaktadır. Bu seçenek daha uygunsa, Kuzey Kıbrıs sınırını geçmek için bir araba kiralayabilir veya bir transfer aracı ayarlayabilirsiniz.

Kıbrıs’ta sınırı nasıl geçersiniz?

2003’te sınırı geçmeye yönelik kısıtlamaların kaldırılmasından bu yana, Avrupa vatandaşları günün herhangi bir saatinde sınırı geçebilmekte ve her iki tarafta da istedikleri kadar zaman geçirebilmektedir. Şu anda 7 geçiş noktası bulunmaktadır. Lefkoşa’daki Ledra Palace ve Lokmacı geçiş noktalarına yürüyerek, Lefkoşa’daki Metehan (Kermia), Dikelya’daki İngiliz üsleri yakınındaki Beyarmudu (Pile), Lefke’nin batısındaki Yeşilırmak, Gazimağusa’da Gazimağusa-Larnaka yolu üzerindeki Akyar ve Güzelyurt yakınlarındaki Bostancı geçiş noktalarına ise araçla ulaşılabilmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ta toplu taşıma araçları var mı?

Minibüsler Kuzey Kıbrıs’ta tercih edilen toplu taşıma aracı olup Girne-Lefkoşa, Girne-Mağusa ve Mağusa-Lefkoşa arasında çalışmaktadır. Şehirlerarası ulaşım gün içinde sıktır ancak saat 19:00’dan sonra azalır ve hafta sonları daha seyrektir. Kıbrıs’ın güneyine toplu taşıma olmadığından, araba kiralamak veya taksiye binmek gerekmektedir. Ayrıca, tarihi yerlere toplu taşıma olmadığından araba kiralanması şiddetle tavsiye edilir.

Kıbrıs’ta araba kiralayabilir miyim?

İngiliz ehliyetine veya uluslararası ehliyete sahip kişiler KKTC’de kaldıkları ilk 12 ay boyunca araç kullanabilirler. Larnaka Havalimanı’na indikten sonra araç kiralayarak sınırı geçmek mümkündür, ancak sınırda sigorta ödemeniz gerekecektir. Kıbrıs’ta araba kiralamak genellikle diğer ülkelere göre daha ucuzdur ve tur operatörleri, oteller ve araba kiralama şirketleri bu konuda size yardımcı olabilir. Araba kiralamanız gerekiyorsa, yardım için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Kuzey Kıbrıs’ta trafik kuralları nelerdir?

Kuzey Kıbrıs’ta trafik soldan akmaktadır ve uluslararası yol işaretleri kullanılmaktadır. Kuzey Kıbrıs’a girişte araçların sigortalı olması gerekmektedir. Hız sınırları yerleşim alanları içinde 50 km/saat, dışında ise 65 km/saattir. Şehir dışındaki salon araçlar için azami hız sınırı 100 km/saattir. Emniyet kemeri takmak zorunludur ve araç kullanırken cep telefonu kullanmak ve alkol almak kesinlikle yasaktır.

Kuzey Kıbrıs’ta telefon görüşmeleri nasıl yapılıyor?

Kuzey Kıbrıs’taki sabit hatları yurt dışından aramak için +90 uluslararası kodunu, ardından 392’yi ve yedi haneli yerel telefon numarasını çevirin. Cep telefonları için 0090 veya +90 kodunu ve ardından 10 haneli cep telefonu numarasını kullanın. Cep telefonu numaraları genellikle 533, 542 veya 548 ile başlar. Arama kartları veya SIM kartlar telefon kulübelerinden ve telekomünikasyon ofislerinden satın alınabilir.

Kıbrıs’ta yerel mutfak nasıldır?

Kuzey Kıbrıs, seçkin uluslararası menülere sahip otellerden geleneksel Kıbrıs restoranlarına, aile işletmelerine, kaliteli yemek mekanlarına, fast food satış noktalarına, kafelere, büfelere ve daha fazlasına kadar çok çeşitli yemek seçenekleri sunmaktadır.

Kuzey Kıbrıs’ta nerede kalabilirim?

Kuzey Kıbrıs’ta konaklama söz konusu olduğunda çok sayıda seçeneğiniz vardır. Butik otellerden tatil köylerine ve denize sıfır tesislerden lüks otellere kadar, aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli uygun fiyatlı, lüks ve konforlu konaklama seçenekleri vardır.

Kıbrıs’ta voltaj ve elektrik prizi tipi nedir?

Kıbrıs’taki elektrik şebekesi 220/240 V AC, 50 Hz’de çalışmaktadır. Elektrik prizleri tipik olarak Birleşik Krallık’ta kullanılanlara benzer şekilde kare şeklinde üç pimli çıkışlara sahiptir.

Kıbrıs’ta eğitim nasıldır?

Kıbrıs ve Türkiye’deki eğitim sistemi, diğer birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha yüksek bir kalite seviyesi sunmaktadır. Kıbrıs’a aileleriyle birlikte taşınanlar için uluslararası standartlarda kaliteli eğitim sağlayan çok sayıda okul seçeneği bulunmaktadır. Şu anda KKTC’de 27 üniversite bulunmaktadır ve öğrenci nüfusu yaklaşık 120.000’dir ve her yıl yaklaşık %10-12 oranında artmaktadır.

Kıbrıs’ta yaşamak pahalı mı?

Kıbrıs’ta yaşamak, birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine kıyasla genellikle daha ekonomiktir.

Kuzey Kıbrıs’a aracımı getirebilir miyim?

Kuzey Kıbrıs’a 5 yaşına kadar olan sağdan direksiyonlu araçları getirmek mümkündür. Gümrük masrafları aracın motor gücü, yaşı ve ağırlığına göre hesaplanmaktadır. Aracınızı ithal etmeden önce, yetkili acenteden özel gereklilikler hakkında bilgi almanız tavsiye edilir.

Kuzey Kıbrıs’ta resmi tatiller nelerdir?

Kuzey Kıbrıs’ta resmi tatiller veya Ulusal Bayramlar aşağıdaki gibidir. Dini bayramların tarihleri her yıl değişmektedir:
Yeni Yıl: 1 Ocak
Çocuk ve Gençlik Günü: 23 Nisan
İşçi Bayramı: 1 Mayıs
Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs
Barış ve Özgürlük Günü: 20 Temmuz
Zafer Bayramı: 30 Ağustos
Türk Bağımsızlık Günü: 29 Ekim
KKTC Bağımsızlık Günü: 15 Kasım

Kuzey Kıbrıs’taki acil durum telefon numaraları nelerdir?

Ambulans: 112
Polis: 155
İtfaiye Departmanı: 199
Orman Yangınları: 177

Mallar KKTC’ye nasıl naklediliyor?

Birçok ülkeden Kuzey Kıbrıs’a deniz yoluyla ikinci el (kullanılmış) eşya gönderebilirsiniz, ortalama transit süresi 3-6 haftadır. Her türlü ev eşyası bir defaya mahsus vergi muafiyeti ile taşınabilmektedir. Yepyeni mallar için gümrük vergisi ödenmelidir.

Kuzey Kıbrıs için vizeye ihtiyacım olacak mı?

Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmek için vizeye ihtiyaçları yoktur; geçerli bir pasaport yeterlidir. Kuzey Kıbrıs’ta ikamet etmek isteyenler için vize gereklidir. Birleşik Krallık ve başlıca AB ülkelerinin vatandaşları girişte standart 3 aylık vize alırlar. Kıbrıs’ta kalıcı olarak yaşamayı planlıyorsanız ve oturma izni için başvurursanız bu süre uzatılabilir. Gerekli adımların doğru sırada atıldığından emin olmak için vize başvurunuz için bir avukatla çalışmanızı öneririz.

KKTC’de ikamet ve vatandaşlık için nasıl hak kazanabilirim?

Kuzey Kıbrıs’ta yaşamak için oturma izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Varışta size otomatik olarak 3 aylık turist vizesi verilecektir. Vizenizin sona ermesinden sonra kalışınıza devam etmeyi veya mülk satın almayı seçerseniz, KKTC’deki Göçmenlik Dairesi’nden geçici oturma izni için başvurabilirsiniz. KKTC’de vatandaşlık alabilmek için Kıbrıs’ta 5 veya daha fazla yıl üst üste ikamet etmiş olmanız gerekmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ta nasıl oturma izni alabilirim?

Talep üzerine veya yerel makamların takdirine bağlı olarak, özel bir izin olmadan KKTC’de 3 aya kadar kalmanıza izin verilir. Mülk satın almak istiyorsanız, KKTC oturma izni için başvurabilirsiniz. Yabancı uyrukluların Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul satın alabilmeleri için “Gayrimenkul Satın Alma İzni” almaları gerekmektedir. Bir mülk satın alma sertifikasına sahip olduğunuzda, Kuzey Kıbrıs’ta tamamlanması genellikle 3 ila 6 ay süren izin prosedürlerine başlayabilirsiniz.

Compare listings

Karşılaştırmak